maanantai 24. helmikuuta 2014

Kaura-porkkanasämpylät


Omasta mielestäni paras sämpyläresepti on tässä: herkulliset kaura-porkkanasämpylät. Itse tehdyt sämpylät maistuvat kaupan versioita paremmilta ja ovat myös kukkarolle ystävällisempiä. Ellei sitten satu olemaan sellainen sämpylänmussuttaja kuin minä. Tämäkin sämpyläannos katosi kaapista lähes huomaamatta parissa päivässä. Sämpylänhimo iski niin aamupalalla, päiväkahvilla, ruoka-aikaan kuin vielä iltapalallakin. Ja välillä muulloinkin. Niin koukuttavan hyviä nämä ovat, että yritykset vastustaa kiusausta eivät vaan onnistu.

Kaura-porkkanasämpylät (n. 24 kpl)

5 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
2 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
3 porkkanaa raastettuna
3 dl kaurahiutaleita
n. 7 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Taikina tuorehiivalla:
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri tai hunaja sekä suola. Sekoita joukkoon porkkanaraaste. Lisää kaurahiutaleet ja suurin osa jauhoista ja alusta taikinaksi. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Alustamisen loppuvaiheessa lisää öljy.

Taikina kuivahiivalla:
Kuumenna vesi reilusti kädenlämpöä lämpimämmäksi, mutta ei kiehuvan kuumaksi. (Porkkanaraaste jäähdyttää nestettä.) Lisää suola ja sokeri sekä porkkanaraaste. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää suurin osa lopuista jauhoista ja alusta taikinaksi. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Alustamisen loppuvaiheessa lisää öljy.


Anna taikinan kohota puolisen tuntia lämpimässä paikassa, esim. tiskialtaassa kuumassa vedessä, leivinliinalla peitettynä. Kaada taikina hyvin jauhotetulle leivinalustalle. Lisää tässä vaiheessa jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Leivo sämpylöiksi. Kohota hetki. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 10-13 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti